Navodila za vzdrževanje

Vsa okna zahtevajo določeno stopnjo vzdrževanja, ne glede na to ali gre za PVC ali ALU okna. Za brezhibno delovanja oken, je za njih potrebno poskrbeti in jih vzdrževati. Med vzdrževalna dela spadajo čiščenje oken, vzdrževanje okovja ter okenskih okvirjev.

Odločili ste se za okna, ki so najnovejši dosežek moderne tehnike. Toda, če želite, da bi okna uspešno služila svojemu namenu in bi v daljšem obdobju tudi ohranila popoln videz, ne prezrite naslednjih nasvetov.

1. NASVETI ZA ZRAČENJE

Okna se tesno zapirajo in omogočajo precejšen prihranek toplotne energije. To prednost bomo izkoristili s pravilnim zračenjem, ki hkrati omogoča vzpostavitev zdrave notranje klime.

Nasveti so naslednji:

  • še posebej pozimi zračite večkrat na dan. Pri tem je bolje da okna za krajši čas povsem odprete, ko da bi jih za dalj časa odprli samo na nagib – toplotne izgube so neznatne, če se pohištvo in stene ne ohladijo;
  • temeljito zračenje vseh prostorov v trajanju 10 – 20 minut je še posebej pomembno zjutraj. Hitreje gre, če z odprtjem nasproti ležečih oken poskrbite za poteg zraka;
  • tekom dneva za izmenjavo izrabljenega zraka s svežim zadostuje približno 5 minut temeljitega zračenja, sicer so okna povsem zaprta.

 

2. NASVETI ZA PRVO ČIŠČENJE

Po montaži novih oken bodo morda na okvirjih ostali madeži cementne ali apnene malte. Odstranite jih z vodo, kateri ste dodali malo gospodinjskega čistila in s tem preprečili poškodbe tesnil in okovja.

 

3. NASVETI ZA NEGOVANJE

Prosimo, da pri čiščenju ne uporabljate jedkih sredstev ali agresivnih razredčil kot so aceton ali nitro razredčilo, ker lahko poškodujejo okvirje in tesnila. Za odstranitev zasušenih in mastnih madežev je najprimernejše posebno čistilo, ki ga lahko dobite pri vašem dobavitelju oken in vrat. Razen tega je treba vsaj enkrat letno s kapljico olja naoljiti premične dele okovja, tako da se okna vedno z lahkoto odpirajo in zapirajo. Pri tem je treba kontrolirati in po potrebi očistiti tudi odprtine za odvod drenažne vode.

Delo z rezalko v bližini stavbnega pohištva lahko poškoduje površino. V takih primerih je potrebno celotno površino stavbnega pohištva mehansko zaščititi z negorljivo oviro.
Stavbo pohištvo je potrebno zaščititi tudi pri izvajanju gradbenih del. Gradbeni materiali lahko poškodujejo površino stavbnega pohištva oz. spremenijo videz površin. Če boste upoštevali te nasvete, boste z vašimi okni nedvomno zelo zadovoljni še dolga leta.

Navodila za uporabo - rokovanje z okni

Okna in balkonska vrata so za uporabo zelo enostavna. Odpirajo se enoročno z vrtenjem pololive (kljuke) za 90° ali 180° v levo ali desno. Pri zavrtenju pololive za 90° se krilo okna odpre okoli vertikalne osi, pri zavrtenju za dodatnih 90° pa se odpre na ventus (kip).

Pri dvokrilnih oknih in balkonskih vratih se neposredno krilo odpre šele, ko je glavno krilo že odprto. Odpremo ga tako, da rdečo ročico na strani krila potegnemo navzgor.

Panoramske stene se odpirajo na enak način, s tem da se pri zavrtenju kljuke v horizontalni (vodoraven) položaj krilo odpre na ventus (kip), z zavrtenjem kljuke v vertikalni položaj (navpično), pa se krilo stene lahko premakne vstran.

 

OPOZORILO!
Ko je okno odprto, je strogo prepovedano zavrtenje pololive (kljuke) za 90° navavzgor, da bi se okno odprlo na ventus (kip) – to lahko storite izključno pri zaprtem oknu.

Potrebujete več informacij?

V kolikor želite več informacij se prosim obrnite na svetovalko v naši poslovalnici, kjer vam bomo predstavili še ostale dodatne možnosti.

Povežite se z nami

Če cenite vaš čas in denar ter želite kakovostne izdelke, smo v podjetju Cugelj pravi naslov za vas!

Razstavni salon & sedež podjetja
Stantetova 10, 1295 Ivančna Gorica

T: 01 78 78 535
F: 01 78 07 868
G: 040 840 069
E: info@cugelj.si

Linkedin